Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Ionisch kapiteel

De Grieken ontwikkelden een aantal verschillende kapitelen, waarvan het Ionische er één is. Dit kapiteel is het meest typerende element van de Ionische bouworde. In de Romeinse architectuur worden de verschillende orden vaak in combinatie toegepast en de renaissance neemt dit gebruik over.
Evenals het Dorische kapiteel is het Ionische vrij plat. In beide gevallen lijkt het alsof het bovenste deel van het kapiteel een kussen is, dat de schacht van de zuil wil beschermen tegen de zware last die er op rust. Het "kussen" van het Ionische kapiteel is veel te breed en daarom zijn de uiteinden ervan rechts en links opgerold. Die rollen hebben aan de voorkant de vorm van een slakkenhuis: die krul heet de voluut. Aan de zijkant is de riem te zien waarmee de rol stevig is vastgesnoerd om het uitrollen te voorkomen, ernaast is bladwerk aangebracht.
Onder het kussen, met zijn voluten, heeft de echinus meestal de vorm van een eierlijst, soms hangt hieraan nog een festoen. De scherpe hoek tussen de voluut en de echinus kan gesierd worden door een palmet.
Bij een Ionisch kapiteel dat op een hoek geplaatst is, wordt soms gesmokkeld met de voluten. Fraaier is de oplossing met vier overhoekse voluten
Wat niet meteen opvalt: het klassieke Ionische kapiteel is als een hoed op de schacht geplaatst, de onderkant is dus uitgehold. Bij latere voorbeelden is het kapiteel samen met het bovenste stuk van de schacht uit één blok steen gehouwen.


Tekst: Jean Penders (08-2006). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders